Mars 2024 Irländsk whiskey

Så var det dags för årets irländska provning, några dagar efter St Patrick’s Day. Vi började med att lära ut ett gammalt ord, taoscán. Det uttalas ”tash-cawn” och betyder en liten mängd och används om en liten mängd whiskey. Det motsvarar alltså en dram men är ett irländskt ord och rimligen det som ska användas när man smakar på en taoscán irländsk whiskey. Dram använder vi när vi exempelvis dricker skotsk eller svensk whisky.

Temat för dagen var irländsk whiskey av idag – som du sannolikt aldrig smakat tidigare. Nu när det finns över 40 olika whiskeydestillerier på Irland och därtill några whiskeybonders, så finns det många olika och spännande buteljeringar av irländsk whiskey att smaka på.

Glas 1. Vi började med The Gael, whiskeybondern Louise McGuanes första buteljering. Hennes whiskey har alltid varunamnet J J Corry, oberoende av var på Irland den är köpt. Denna blended whiskey är något helt annat än Jamesons och Tullamore DEWs blends på 40% för ca 300:- flaskan. The Gael består av tre olika single malts som är 26 år, 15 år respektive 11 år och en single grain av majs som är 7 år gammal. Blandningen är 50% maltwhiskey och 50% grainwhiskey. Den är på 46% och kostar 960:-.

Glas 2. Det andra glaset kom också från en whiskeybonder. Detta var en single malt som heter Hyde och buteljeringen är No 7 President’s Reserve, 46% och kostar 616:-. Den är orökt, single malt som sagt och lagrad i minst 6 år på first fill sherry fat. Kornet är irländskt och odlat i County Cork, dvs där Hyde har sina lokaler.

Glas 3. Detta glas innehöll whiskey från det vackert belägna Glendalough Distillery i Wicklow Mountains. Whiskeyn var den för Irland unika typen Single Pot Still som görs av en blandning av mältat och omältat korn. Det omältade kornet ger en krämighet, oljighet och kryddighet som ren maltwhiskey inte har. Den är 4 år gammal och det sista året har den lagrats på irländsk ek. De var först med att använda finish på irländsk ek liksom först på Irland med finish på japansk ek. Destilleriet grundades redan 2011, så efter att de första åren köpt whiskey från andra destillerier gör de nu sedan ett antal år egen whiskey. Alkoholstyrkan är 43% och priset 601:-.

Glas 4. Nu kommer vi till en nytänkare. Trots att han köper sin sprit från West Cork Distillery, buteljerar han single malt vodka, single malt gin och sedan 2020 single malt whiskey som heter Currach. Man använder irländskt korn, trippeldestillerar och sedan lagrar han själv spriten i first fill bourbonfat. Denna whiskey, Currach Atlantic Wakame Seaweed Cask Single Malt, får sedan en finish amerikanska nyeksfat som rostats med wakame sjögräs från irlands västkust. Detta ger en lite speciell umamismak. Wakame används normalt i misosoppa. Alkoholhalten är 46% och en flaska kostar 632:-. Den är ca 4 år gammal.

Glas 5. Sista glaset kommer från Waterford Distillery i sydöstra Irland. Där gör man whisky där kornet kommer från enskilda gårdar. Man kan alltså uttala sig om terroiren, vilken jordmån som just detta korn i denna flaska har vuxit i. Denna faktor anser man påverkar smaken på kornet och därmed whiskyn precis som inom vinvärlden. Dessutom har man försökt få fram korn som användes för whiskytillverkning på 1950- och 1960-talen. Dagens whisky har gjorts på kornsorten Hunter som är mycket smakrik och användes mest på 1960-talet. Buteljeringen heter Heritage Hunter Single Malt och kornet odlades av bonden Tom Bryan. Whiskyn har lagrats i fyra olika typer av fat, first fill amerikansk ek, amerikansk nyek, fransk ek och Vin Doux Naturel-fat, dvs det har legat ett sött franskt dessertvin i fatet tidigare. Alkoholhalt 50% och kostar 941:-.

Vid omröstningen efteråt vann glas 2 som kvällens godaste whiskey tätt följd av glas 5 på andra plats och glas 1 på tredje plats. Smaken i glas 4 var ny för oss alla och den fick inte så många röster men trots allt fick den röster både som kvällens godaste och näst godaste whiskey av några.

Efter provningen avnjöt de 30 deltagarna en långbakad fläskytterfilé med potatis, grönsaker och hemslagen bearnaisesås från Hotel Kullaberg.

23 Mar 2024