Årets sista provning 241127 hade temat ”Gott och blandat”. Det var buteljeringar som inköpts tidigare till klubben och det rörde sig både om vanliga buteljeringar och några lite ovanligare. Det blev två svenska whiskies och tre skotska. Efter varje glas diskuterade vi lite om hur man kunde gradera smakupplevelsen genom DWS, den digitala whiskyskalan. 30 personer deltog.
Glas 1 innehöll Sweet Toast från Agitator, Sveriges tredje största destilleri. Det blev lite information om Agitators nytänkande med blöt malning av malten, destillering i vacuum och lagring där andra träslag än ek används till viss del. Sweet toast använder en speciell rostning av faten och whiskyn får en finish i Sauternesfat. Den är på 46% och kostar 649:-. Whiskyn hade en mjuk sötma men kändes ung och tunn i smaken trots att Agitators whisky sägs vara bäst runt 4 år.
Glas 2 var en 12-årig Mackmyra som fått ligga i calvadosfat i fem år efter drygt 7 år i bourbonfat. Buteljeringen ingick i serien Selected Swedes från oberoende buteljeraren Selected Malts. Det blev 440 flaskor och skulle vara en hyllning till Mackmyras 25 år i branschen. Mackmyras konkursbo från tidigare i höst är nu uppköpt i sin helhet och vi hoppas att företaget kommer igång igen. Whiskyn hade en alkoholhalt på 45,7% och kostade 779:- för 50 cl. Den kändes mer mogen än glas 1 och hade en tydlig äppelsmak.
Med glas 3 gick vi över till skotsk whisky. I detta glas var det en whisky från Arran. Den var ca 7 år gammal, så den var destillerad innan systerdestilleriet Lagg hade byggts och startat upp sin verksamhet. Arran använder olika former av fat för att ge en finish. Här hade spriten först legat 6 år på bourbonfat följt av ungefär ett år på Sauternesfat. Detta gav en fruktig whisky med en sötma från Sauternesfaten. 476 flaskor kom till Sverige tidigare i år och alla blev snabbt sålda. Här var alkoholhalten 50% och flaskan kostade 669:-. Fyra deltagare tyckte detta var kvällens godaste whisky.
I glas 4 fanns den 15-åriga Highland Park-whiskyn som kallats ”Viking Heart”. Denna höst har man designat om flaskor, etiketter och kartonger för att lämna vikinginriktningen och mer tala om Orkney. Men whiskyn ska vara densamma även i de nya flaskorna. Kvällens whisky har lagrats på sherrykryddade fat av både amerikansk och europeisk ek vilket både ger en söt vanilj men också en varm och kryddig smak. En svag rökighet kunde anas och smaken var fruktig med tydliga nyanser av ljunghonung. Alkoholhalten är 44% och den kostade 1095:-. 11 deltagare tyckte att detta var kvällens godaste whisky.
Till sist, i glas 5, fanns en Springbank från Campbeltown. 10 år gammal. 6 av åren hade den lagrats i bourbonfat och de avslutande 4 åren lagrats i fat som var av amerikansk ek och som tidigare innehållit Palo Cortado-sherry. Rökigheten i denna Springbank märktes lite mer än i Highland Park 15 år, dvs glas 4. I övrigt kände man sherryinslaget i whiskyn. Alkoholhalten var 55% och den kostade 1259:-. Denna whisky röstades fram som kvällens bästa whisky av 14 deltagare. Nästan alla som använde DWS-skalan tyckte att både denna whisky och Highland Park gav en smakupplevelse på 7 eller mer.
Efter provning avnjöt vi alla Engmans fantastiska Boeuf Bourguignon! Så gott!