April 2023 Svensk whisky

Vårens fjärde provning ägnade sig helt åt svensk whisky. Eftersom vi i nov -22 hade en ren High Coast-provning tog vi andra svenska destillerier denna gång. Men hur var det allt började? När gjorde man första whiskyn i Sverige?

Efter mycket letande i arkiven av bland andra Louis Reps, vet vi nu att Göteborgs Jästaktiebolags Spritfabrik gjorde den första whiskyn i Sverige, sannolikt 1888. Fabrikör Gottfrid Olsén hade 16 år tidigare, 1872, varit i Skottland och besökt Pulteney, Millburn och Glen Scotia destillerier för att lära sig göra whisky. Whiskyn blev både dyr och svårsåld och försäljningen upphörde efter några år. Helsingborgs Jäst- och Spritfabrik framställde whisky från 1893 under några år på 1890-talet men det är oklart om den kom ut på öppna marknaden. 1955-68 gjorde Vin & Spritcentralen en blended whisky som kallades Skeppet. Sedan skulle det dröja till 1999 innan Mackmyra bildades och började göra whisky. Det första destilleriet i ”modern” tid men alltså egentligen det fjärde i Sverige. Mackmyra är det största destilleriet i Sverige och det ursprungliga destilleriet är numera bara ett lab-destilleri men har ersatts av Mackmyra Gravitationsdestilleri. Mackmyra sålde år 2020-2021 knappt 100,000 L/år på Systembolaget men 2022 minskade de medvetet försäljningen som blev ca 67,000 L det året.

Efter att Mackmyra visat vägen har många, ca 20 st, nya destillerier sett dagens ljus i Sverige. High Coast i Ångermanland sålde på SB knappt 50,000 L/år (2020-2021) men har också medvetet minskat försäljningen på SB under 2022 till ca 32,000 L. Under denna tid har Agitator från Arboga gått från 0 L år 2020, till 48,000 under år 2022. På fjärde plats försäljningsmässigt ligger Spirit of Hven som 2022 sålde 24,000 L. Sedan följer Bergslagen (5,000 L), Gotland (4-5,000 L), Gammelstilla (3,400 L) och Smögen (2,800 L).

Under 2022 sålde Systembolaget knappt 185,000 L svensk whisky vilket utgör 2,1% av all whiskyförsäljning på SB. Som jämförelse kan nämnas att enbart det skotska märket Famous Grouse, den mest sålda whiskyn på SB, sålde drygt 771,000 L under samma år.

De sorter vi provade var följande:

Old Pheasant 42%, en blended maltwhisky från Hven. Består av två sorters maltwhisky, en 10-åriglagrad i franska ekfat och en 12-årig lagrad i amerikanska ekfat. Spirit of Hven startades 2007 av Henric Molin. Det mesta av kornet odlas och mältas på Ven.

Isle of Lime Gotland 46%, en 4-7 år gammal single maltwhisky som lagrats på bourbonfat, olorosofat och px-fat. Gotland Whisky startade 2011. Kornet är KRAV-odlat på Gotland och mältas också där.

Agitator Argument: Kastanj 46%, en 4 år gammal single malt som lagrats på bourbonfat och slutlagrats på kastanjefat. Agitator grundades 2017 och destillerar under undertryck vilket sänker kokpunkterna, minskar energibehovet men också ger mer smak och snabbare mognad.

Mackmyra Limousin 46,1%, en single malt som bland annat lagrats på franska ekfat från Limousin-distriktet och som innehållit cognac. Mackmyra grundades 1999. Man använder korn från närliggande gårdar och den rökta malten röks med torv från en mosse i närheten och lite enris.

Smögen 90 proof 9 år 51,4%, en single malt som är kraftigt rökt och lagrad på first fill bourbonfat. Smögen Whisky som grundades 2009 använder sig av mjuk mäskning, lång jästid och långsam destillering.

Smögen röstades fram som kvällens godaste whisky, tätt följd av Isle of Lime Gotland.

Efter provningen åt vi nattbakad högrev med potatisgratäng från Hotel Kullaberg.

22 Apr 2023