Augusti 2022 Arran och Tintin

Denna provning, som leddes av Hans Edenwall, hade som tema: whisky från Arran. Ett parallellt tema var Tintins äventyr! De 28 deltagarna fick lära sig både om skotsk whisky, geografi, geologi och om Tintins äventyr i albumet ”Den Svarta Ön” eller ”The Derk Isle” som den heter på skotska.

Först provades två jämförelsewhiskies, Loch Lomond 15 år och Dalwhinnie 15 år. Loch Lomond har gått från att sälja billig whisky av låg kvalitet till att numera göra riktigt bra whisky. 15-åringen är en buteljering enbart för den svenska marknaden, håller 46% och kostar 429:-. Det var Loch Lomond som kapten Haddock i Tintin bytte till när ”Den Svarta Ön” gjordes om 1966 efter att tidigare ha druckit Johnnie Walker Red Label. Dalwhinnie är ett av Skottlands högst belägna destillerier. Där använder man sk wormtubs för att kyla ner spritångorna vid destilleringen. Det ger en något robustare stil på whiskyn och kräver lite längre lagring i ekfaten. Alkoholstyrkan är 43% och den kostar 499:-.

Så kom vi äntligen till Arran. Destilleriet grundades 1995 av den man som upptäckte Alex Ferguson som fotbollstränare. Destilleriet byggdes på norra ön vid Lochranza och blev en sådan succé att man 2019 fick bygga ett nytt destilleri på södra Arran, Lagg Distillery. Då bytte Arran namn till Lochranza Distillery. Arran är ett Skottland i miniatyr. Norra delen är bergig, har skogar, hedar och delvis klippig kust medan södra delen är låglänt och bördig.

Först smakade vi Arran 21 år, helt lagrad på sherryfat, 46%, kostar 1350:-. Lång lagring och sherryfat höjer priset ganska avsevärt. Sedan följde Arran Quarter Cask, 7 år på bourbonfat och sedan ytterligare 2 år på mindre fat (sk quartercasks) av amerikansk ek. 56,2% och kostar 599:-. Till sist drack vi Arran Heavily Peated Sherry Casks, 50%, 549:-. Även denna buteljering är speciell för Sverige där Tomas Kuuttanen från Symposion lyckats få Arran att göra en whisky som har extra allt. Kortfattat en rökig sherrybomb. Arbetsnamnet på den whiskyn, eftersom Tomas Kuuttanen uppenbarligen var lite påstridig, blev ”the crazy swede” på destilleriet. De tre buteljeringarna från Arran fick alla röster utom en! Flest röster fick ”the crazy swede”!

Men Tintin då? Jo, när ”Den Svarta Ön” (som skrevs 1938) gjordes om 1966 då den skulle lanseras i Storbritannien, hittade de brittiska förläggarna många fel i ursprungsalbumet. Bland annat hade Hergé aldrig varit i Skottland utan bara i London och vid engelska sydkusten, så bilderna från Skottland såg ut som södra England. En kompanjon till Hergé åkte till Skottland 1964 för att rita och fota hedar, naturvyer, bymotiv, hus och liknande som Hergé sedan skulle använda. Många av motiven togs just från Arran. Även slottet på den Svarta Ön har som en förebild Lochranza Castle utöver två slott på franska öar. Så vill man åka i Tintins fotspår är ett besök på Arran ett måste!

 

Nästa provning äger rum 21 sept 2022.

19 Aug 2022