Januari 2023 Burns' Night och Cutty Sark

Äntligen lyckades vi genomföra Mölle Whiskyklubbs första Burns Night! I januari 2022 fanns fortfarande pandemirestriktioner kvar så då blev det varken start av MWK eller Burns Night. Men i år blev det på MWKs andra verksamhetsårs första provning en Burns-inspirerad whiskyprovning följd av Burns Night. Vi hade deltagarrekord med alla 32 platser fyllda, så det blev tyvärr några som fick stanna kvar på reservplats och inte kom med denna gång.

Provningen inleddes med berättelsen om Tam o’Shanter, som Burns skrivit en lång, berättande dikt om. Tam som efter en lyckad marknadsdag och ett längre pubbesök blev vittne till häxornas dans inne i kyrkoruinen. Han flydde när häxorna såg honom och han blev nästan upphunnen av den vindsnabba häxan Nannie Dee med den korta särken (Cutty Sark). Hästen Meg räddade sig och Tam över bron över River Doon men hästen blev av med sin svans. Världens snabbaste skepp som byggdes 1869 döptes efter denna häxa liksom whiskyn som skapades 1923 och smugglades in i USA under förbudstiden och blev den mest sålda skotska whiskyn i USA under lång tid. Från 1955 pryds etiketten på whiskyn Cutty Sark av en bild av skeppet Cutty Sark. Denna bild, världens mest spridda marinmålning, skapades av fd kaptenen och marinmålaren Carl Wallin från Svanshall.

Whiskyn vi provade var Cutty Sark 40%, Cutty Sark Prohibition 50%, samt några av de ingående malterna i form av Glenrothes 12 år 40%, Tamdhu 14 år Old Malt Cask 50% och Bunnahabhain 14 år 58,3%. De två sista från den oberoende buteljerarfirman Hunter Laing. Tamdhu vann som kvällens bästa whisky med Bunnahabhain på andra plats. De två blend-sorterna Cutty Sark resp Cutty Sark Prohibition var båda överraskande goda, framför allt Prohibition som också är premiumvarianten av de två.

Efter följde en härlig Burns Night med bordsbönen Selkirk Grace som inledning och sedan hyllningen till den egengjorda haggisen i form av Hans Alfredsons översättning av ”Address to a haggis” av Burns. Därefter avnjöts haggisen tillsammans med bashit neeps and champit tatties, dvs rotmos och potatismos. De som inte vågade sig på haggisen fick najadlax. Sedan hyllades Robert Burns med ”Immortal memory” följt av flera uppträdanden med bland annat läsning av olika dikter av Robert Burns. Som avslutning sjöngs allsång, ”Auld Lang Syne” med först engelsk text, sedan svensk med översättning av Lennart Hellsing. Det var en härlig kväll!

20 Jan 2023