Mars 2023 Irländsk maltwhiskey

Traditionen bjuder att marsprovningen utgörs av irländsk whiskey på grund av närheten till St Patrick’s Day. Eftersom detta var andra året i följd, så är nu traditionen etablerad!

Förra gången (mars -22) smakade vi irish blended whiskey och irish pot still whiskey. Alla sorterna kom från Midleton Distillery i Cork i södra Irland. Denna gång blev det därför maltwhiskey från de mindre destillerierna och ett spritföretag utan eget destilleri.

Christer H och Hans E delade på provningsledaruppdraget. Efter en inledning med irländsk whiskeyhistoria (som samtidigt är skotsk whiskyhistoria), började själva provningen.

Glas 1 var från spritfirman Kirker & Greer i Belfast i Nordirland. De köper newmake från något stort destilleri, oklart vilket, men troligen Great Northern Distillery eller möjligen Bushmills. Det rörde sig om en 16-årig single malt som var trippeldestillerad. 43%. Lagrad på first fill bourbonfat.

Glas 2 kom från nordvästra hörnet av Irland, County Donegal. Man har tagit namn av de vackra klipporna Sliabh Liag (skrivs på engelska som Slieve League) i närheten och heter Sliabh Liag Distillers. Destilleriet heter Ardara Distillery som grundades 2021. För att få inkomster börjar man med att göra gin som kan säljas direkt men på traditionellt irländskt vis köper man även newmake som man sedan lagrar efter eget recept. Här har man köpt från Great Northern Distillery och gör en serie whiskey som heter Silkie. Våra glas innehöll Midnight Silkie, 46%, som var en lättrökt, trippeldestillerad, blended malt där en tredjedel var rökt malt, resten orökt. Man hade lagrat sin whiskey i bourbonfat, sherryfat, rödvinsfat och imperial stoutfat. Ska bli spännande att följa destilleriets utveckling (redan gör man 440,000 L/år) och om några få smaka deras helt egen whiskey.

Glas 3 kom från sydvästra Irland från Dingle-halvön och följaktligen heter destilleriet Dingle Distillery. Vi drack deras single malt batch no 5, 46,5%, trippeldestillerad. Ett litet destilleri med kapacitet på 80,000 L/år. Denna whisky var 5-6 år gammal och lagrad på bourbonfat, px-fat och madeirafat.

Glas 4 förflyttade oss från sydväst till sydost och staden Waterford. Där finns Waterford Distillery. Ägaren kommer från vinbranschen, sedan Bruichladdich Distillery på Islay i Skottland innan han startade i Waterford 2015. Han har stora tankar om terroir även avseende kornets växtplats och dagens whisky, som troligen var dubbeldestillerad, kom från en enda farm, Ballymorgan. Drygt 4 år gammal, 50%, och lagrad på first fill amerikansk ek, amerikansk nyek, fransk ek och vin doux naturel-ek.

Glas 5 till sist kom från Dublin och Teeling Distillery. Grundades 2015 och har en kapacitet på 500,000 L/år. Whiskeyn var Teeling Blackpitts, en rökig, trippeldestillerad single malt på 46%. Malten ska hålla 55 ppm men kändes inte alls så rökig trots allt. Två tredjedelar av whiskeyn hade lagrats på bourbonfat och en tredjedel på Sauternesfat.

Irländarna kan klart göra även maltwhiskey, både blended malt och single malt. Kvällens godaste whiskey blev Dingle Distillery och strax efter, med en röst mindre, kom Waterford single malt single farm Ballymorgan Edition 1.2.

Avslutningsvis berättade Christer H lite om St Patrick's Day. Sedan åt vi grillad pluma från Hotel Kullaberg.

 

18 Mar 2023