November 2022 High Coast

 

Första verksamhetsårets sista provning blev fem olika buteljeringar från det svenska destilleriet High Coast uppe i Ångermanland. Provningen leddes av Sara Larsson, Brand Ambassador för High Coast. Först berättade Sara om sig själv och hur hon kom in på whisky-spåret i sin karriär. Behovet av utbildning och utveckling ledde från restaurangbranschen, till sommelier och till whiskyutbildning på Gordon & MacPhail i Skottland. Efter inledande jobb på Nikka blev hon headhuntad till High Coast. Det inledande snacket idag handlade också om vad whisky smakar och vilken del av produktionen den smaken kommer från, om företaget High Coast och om hur man kan köpa privata små fat och få sin ”egen” whisky. Som ett exempel kan nämnas ”Fågelvikens whisky” som är orökt, olorosofatslagrad whisky som köpts in av ordföranden.

De fem sorter som prövades denna kväll var följande:

High Coast Älv 46%, en orökt whisky som lagrats enbart på bourbonfat.

High Coast Doubles Rum Cask 50,9%, orökt whisky som lagrats först på bourbonfat, sedan på romfat från Jamaica.

High Coast Hav 48%, lättrökt whisky som lagrats på tre olika fat, dels bourbonfat, dels ny ungersk ek och dels ny svensk ek.

High Coast Timmer 48%, en rökig whisky på 44 ppm och som lagrats på bourbonfat.

High Coast Berg 50%, en orökt whisky som lagrats på px-fat och bourbonfat.

All whisky var god men vinnare blev High Coast Berg. På andra plats kom High Coast Hav som vid andra provningar inte kommit lika långt upp i protokollet.

Efter dagens provning avnjöts vit fisk med potatis, bönor och pepparrotscreme från Hotel Kullaberg.

 

 

20 Nov 2022