Oktober 2022 Mästarnas mästare

Vi lyckades utse en Mästarnas Mästare i whiskyvärlden! Vi blev också på det klara med hur svårt det är att jämföra olika whisky-typer.

I dagens provning ingick fem st tidigare världsmästare i Maltwhisky-VM. Malt-whisky-VM startades av Henrik Aflodal 2005 och har sedan även genomförts 2007, 2010, 2014 och 2018. 2022 års VM avgörs just nu och man har precis kommit fram till semifinalerna, så där finns ännu inget färdigt resultat. Under Maltwhisky-VM gäller att whiskyn ska vara högst 16 år gammal, som mest ha 48% alkohol och alla provningar görs blint av whiskyklubbar och whiskybarer runt Sverige. Sorterna är uppdelade i tre klasser: Malty (vanlig whisky i vanliga fat), Sherried/Winy (vinfatslagrad whisky) och Peated (rökt whisky). 130-150 destillat provas och blindtestas av ca 2000 deltagare.

Hans Edenwall höll i dagens provning som hos oss inte skedde blint. Först testades två whiskies i klassen Malty mot varandra, sedan två i klassen Sherried/Winy och till sist var det en i varje klass som slogs om Mästarnas Mästare-titeln.

I glas 1 hade vi Glen Garioch 12 år 48%. Den blev världsmästare 2010, samma år som Hans vistades som stipendiat under några dagar för Allt om Whisky på detta destilleri. Vi lärde oss också att sonen till grundaren av destilleriet blev ”Tropikmedicinens fader” då han upptäckte sambandet mellan insekter och sjukdom hos människor.

Glas 2 innehöll Longmorn 16 år 48% som vunnit världsmästartiteln både 2014 och 2018. På Longmorn jobbade Masataka Taketsuru 2019 och därför är destilleringspannorna nästa identiska på Longmorn och Yoichi, Taketsurus första destilleri som han byggde på 1934. Kampen mellan glas 1 och 2 vanns övertygande av glas 2!

Vi gick sedan över till Sherried-klassen där två klassiker tävlade mot varandra. I glas 3 hade vi GlenDronach 12 år 43%. Här går all produktion till single malt. 12-åringen är lagrad på px-fat och oloroso-fat. Den ställdes mot det familjeägda destilleriet Glenfarclas som representerades av sin 12-åring. Båda destillerierna försöker få till en kraftfull whisky som ska balansera bra mot sherryfaten. Båda buteljeringarna fick många röster men GlenDronach vann med viss marginal.

Till sist ställdes Longmorn och GlenDronach mot Kilchoman Sanaig 46% som fanns i det femte glaset. Kilchoman är i denna buteljering lagrad på 80% olorosofat och 20% bourbonfat. Tre mycket goda whiskies och värdiga världsmästare skulle nu göra upp om Mästarnas Mästare-titeln. Rökigheten i Kilchoman Sanaig var lite mildare till följd av sherryfaten och kanske var det därför den vann övertygande. Longmorn och GlenDronach fick 6 röster var medan Kilchoman fick 14 röster! Efter dagens provning avnjöts biffstek med lök från Hotel Kullaberg.

23 Oct 2022