September 2022 Agitator vs Isle of Raasay

Höstens andra whiskyprovning gav exempel på nytänkande inom whiskybranschen från såväl Sverige som Skottland. Hans Edenwall, som ledde provningen, inledde med en genomgång av hur whisky görs traditionellt i Skottland. Dels maltwhisky, som görs på 100% korn, och dels grainwhisky som kan göras på majs, vete, råg och havre eller blandningar av dessa. Efter detta kunde vi sedan se vad som var nytt med dagens två destillerier.

Agitator, som började 2017 i Arboga, maler sitt mältade korn blött, har lång jästid, destillerar i vacuum för att få ner kokpunkten och använder fat som helt eller delvis kan bestå av andra träslag än ek.

Isle of Raasay intill Isle of Skye i Skottland startade också 2017. De vill framställa whiskyn lite mer som på 60- och 70-talen och samtidigt vara ett flexibelt destilleri med olika single malt-typer och med nya fatkombinationer, dock alltid ek enligt skotska bestämmelser.

I glas 1 hade vi Agitator Four grain 52,9% (från Selected Malts Tasting Pack) som var gjort av lika delar korn, råg, svartvete och havre. Lagring har skett i 200-liters bourbonfat i 3 år 4 mån. Inte den bästa whiskyn ikväll enligt deltagarna men man trodde att den var betydligt äldre. Alla whiskies denna kväll var förvånansvärt unga.

Glas 2 kom också från Agitator och var en single malt 52,9% som legat 3 år 3 mån på 40-liters px-fat. En ung sherrybomb som föll många på läppen och denna whisky fick flest röster ikväll.

Vi gick i glas 3 över till Isle of Raasay Distillery Special Release 52%. Det var en single malt som först mognat i fat som tidigare innehållit rökig rye whisky och sedan fått en finish på oloroso- och px-quarter casks (125 liter).

Åter till Agitator i glas 4. Single malt 52,9% och som legat på 40-liters ex-Islay-fat i 3 år 1 mån. Här var också spritreceptet rökigt till skillnad från de två tidigare sorterna från Agitator.

I sista glaset fanns Isle of Raasay single malt lightly peated 46,4%. Hälften rökigt recept, hälften orökt. Lagring har skett i rye-fat, chinkapin-ek (en släkting till den amerikanska viteken som är lite snällare mot spriten, växer i östra USA framför allt) och Bordeauxvin-fat gjorda av fransk ek. Henric Molin på Hven har hjälpt till med analyser så att whiskyn blir precis som destilleriet vill ha den.

Agitator i glas 2 vann som kvällens godaste whisky. Glas 2 och 4 fick tillsammans 13 röster medan Isle of Raasay (glas 3 och 5) fick 11 röster.

Efteråt åt vi sprödbakad sej med tartarsås, potatis och sallad från Hotel Kullaberg.

 

Nästa provning äger rum 19 okt 2022.

24 Sep 2022