Augusti 2023 Amerikansk whiskey

Höstens första provning lockade många deltagare, trots att sommaren ännu inte var helt slut. Vi blev 33 stycken. Temat var amerikansk whiskey, inte de billigaste standardbuteljeringarna utan nivån ovanför, sorterna låg på 542-999:- i pris per flaska.

När amerikanska kontinenten koloniseras av européer efter Columbus 1492 började den vid den östra kusten och först på plats var holländare och tyskar. De hade råg med sig, lyckades med nya odlingar och 1640 gav guvernören i New Amsterdam order om att all whiskey skulle göras på råg. När skottar och irländare kom på 1700-talet var kuststräckan redan upptagen av engelsmän och man fick ge sig längre in i landet. I det som skulle bli Pennsylvania slog de sig ner, odlade råg och gjorde rågwhiskey, rye whiskey. Irländarnas extra -e- i whiskey följde med på kuppen. Efter whiskyupproret 1791-94 fick nybyggarna gratis land längre västerut mot att betala skatt och att odla majs. Den majswhiskey man började göra som en effekt av detta, kom under 1800-talet att kallas bourbon. Även om produktionen av bourbon ökade, var ryewhiskey den stora produkten ända fram till Förbudstiden 1920. Alla rye-destillerier lades då ner liksom de flesta som gjorde bourbon men några fick fortsätta då bourbon kunde skrivas ut av medicinska skäl mot det som vi idag kallar psykisk ohälsa. Efter Förbudstiden tog bourbondestillerierna över hela USA-marknaden. Rye whiskey börjar återkomma nu, och även single malt börjar komma. Första single malt i USA kom 1985. Nu finns 200 destillerier spridda över hela USA som gör single malt. Bourbon görs också i hela USA men 95% produceras i Kentucky.

Första glaset var en rye whiskey gjord på 100% råg. Whistlepig Straight Rye 10 år 50% och kostade 899:- Rye whiskey beskrivs ofta som mer kryddig och fyllig jämfört med bourbon som är lite sötare med vaniljsmak. Whistlepig grundades 2008, ligger i Vermont och är ett samarbete mellan Kanada och USA. Denna buteljering har destillerats i Kanada och lagrats på amerikanskt sätt i nya fat av amerikansk vitek som är rostade på insidan. Efter sex år transporteras den till Whistlepig Farm där den får en finish i fyra år i ex-bourbonfat. Den är den mest prisade rye-whiskeyn i världen. Numera gör Whistlepig sin egen whiskey.

Andra glaset blev en Kentucky Straight Bourbon, Blanton’s Gold Edition 51,5% för 979:-. Den kommer från Buffalo Trace Distillery, ett namn det fick så sent som 1999. Förstadierna byggdes redan 1858 och har sedan haft olika namn och olika ägare. Denna Blanton är lagrad 6-8 år vilket är ganska lång tid för en bourbon. Receptet (mashbill) är 70% majs, knappt 15% råg och ca 15% mältat korn.

Tredje glaset kom från FEW Distillery utanför Chicago. Det är en Straight Bourbon med hög andel råg, sk high-rye. Kostar 759:- Mashbill är 70% majs, 20% råg och 10% mältat korn. Lagrad i tre år.

Glas fyra var Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey.  Kostar 542:-. Eftersom den är amerikansk, är gjord av minst 51% majs och lagrad på amerikansk nyek som rostats på insidan av faten, så är det definitionsmässigt en bourbon. Men i Tennessee har man infört ett reningssteg där spriten filtreras genom ett tjockt lager träkol av sockerlönn innan whiskeyn lagras på sina ekfat. Denna sk Lincoln County Process har gjort att man fått godkänt att kalla sin whiskey för Tennessee Whiskey. Bourbon finns därför aldrig skrivet på etiketterna på Tennessee Whiskey.

Det sista, femte glaset, är en single malt, Westward American Single Malt Whiskey 45% och som kostar 999:-. Westward Cask Strength har prisats som den bästa singlemalten i USA. I vårt glas finns samma whiskey nedspädd till 45%. Lagrad som övrig amerikansk whiskey idag, dvs på nya ekfat, men amerikansk single malt får lov att lagras på andra typer av fat och även använda fat.

Alla sorter fick idag röster som kvällens godaste whiskey men flest fick Blanton och på andra plats FEW High-rye Bourbon. Övriga sorter ficka bara enstaka röster vardera. Maten efteråt kom som vanligt från Hotel Kullaberg, det blev rimmad oxbringa med rotmos och pepparrotssås.

18 Aug 2023