Februari 2024 Lagrade destillat

Årets andra whiskyprovning gick av stapeln direkt efter årsmötet där alla personer valdes om och alla handlingar godkändes.

Som provningsledare hade vi Olof Noreus från Pernod Ricard. Det är nu tredje gången vi anlitar Olof som provningsledare i MWK. Denna gång var temat lagrade destillat, så utöver två skotska maltwhiskies hade vi en cognac, en rom och en gammal kanadensisk whisky. Det blev en spännande och trevlig provning!

I glas 1 fanns en Glentauchers 15 år, 40%, en god och behaglig maltwhisky som är en av signaturmalterna i Ballantine’s. Glas 2 innehöll Martell Cordon Bleu, 40%, dvs en god cognac som inte var spritig i smaken utan mjuk och len. I tredje glaset var det en rom från Panama, Bumbu XO, 40%. Den var god och inte så söt som en del rom kan vara. I fjärde glaset var det Longmorn 16 år, 48%, en riktigt god men inte så vanlig maltwhisky. Vi har druckit den i klubben tidigare och då också uppskattat den. Till sist, i femte glaset, något så ovanligt som en gammal kanadensisk whisky, J P Wiser’s 27 år. Whiskyn är en grainwhisky gjord på majs och råg, majsspriten destillerad två gånger och rågspriten en gång. Sedan lagrad på fat av amerikansk ek i form av kanadensiska ekfat, first fill bourbonfat och omkolade kanadensiska whiskyfat.

Som kvällens godaste whisky valdes med stor majoritet Longmorn med Bumbu XO på andra plats och J P Wiser’s på tredje plats.

Efter provningen följde en måltid bestående av wallenbergare från Hotel Kullaberg.

23 Feb 2024