Mars 2022 Irländsk blend och pot still

Whiskeyprovningen 16 mars måste skrivas med -ey eftersom det var irländsk whiskey som skulle provas. Det var dessutom riktigt traditionell whiskey som skulle provas, dvs blended irish whiskey och irish pot still whiskey. Provningsledare var Olof Noreus från Pernod Ricard Sweden och whiskeyn hade producerats vid Midleton Distillery utanför Cork i södra Irland. Olof visade bilder från Irland och även från Midleton Distillery. Han berättade om whiskeyns historia, hur irländsk whiskey gick från att vara världsledande för 120 år sedan, till att bli nästan konkursmässig och hur den nu åter är på kraftig uppgång. Vi fick också lära oss att blended whiskey består av grainwhiskey som oftast görs på vete eller majs och sedan blandas med pot still whiskey till en mjuk och snäll whiskey med viss sötma. Irish pot still whiskey däremot görs enbart av korn men det typiska är att man använder mältat (dvs korn som börjat gro) korn tillsammans med omältat korn. Smaken blir då fylligare och kraftfullare. Ingen single malt whiskey (dvs 100% mältat korn) görs på Midleton Distillery.

Sorterna vi smakade var Powers Gold Label (blended whiskey, 40% alkohol), Jameson Black Barrel (blended whisky, 40%), Green Spot slutlagrad på bordeaux-fat från Chateau Léoville Barton (irish pot still, 46%), Redbreast 12 år (irish pot still, 40%) samt Redbreast 15 år (irish pot still, 46%). Den godaste whiskeyn var enligt flertalet Redbreast 15 år följt av Redbreast 12 år.

Efter provningen åt vi stekt, urbenat kycklinglår med potatisgratäng och bearnaisesås från Hotel Kullaberg och umgicks.

Nästa provning planeras till 18 maj.

20 Mar 2022